Home › Forums › Norton Rose Fulbright › Kanapa z funkcją spania – mebel, który ratuje małe mieszkania
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
-
kassietxl57295
GuestZdarzyło mi się też kupić tańszą kanapę z funkcją spania od nieznanego producenta. Po roku użytkowania stelaż zaczął się wyginać, a mechanizm blokował się przy składaniu. Dlatego teraz zawsze sprawdzam, czy tapczan rozkładany ma metalową ramę i wzmocnione łączenia. Najlepiej, żeby producent dawał przynajmniej dwa lata gwarancji na mechanizm. To sygnał, że nie jest to mebel jednosezonowy. W praktyce, jeśli dobrze wybierzecie, posłuży wam przez dekadę, nawet przy codziennym rozkładaniu.
Nie zapominaj o kwestii montażu i transportu. Większość tapczanów jednoosobowych jest dostarczana w dwóch lub trzech paczkach, co ułatwia wniesienie do mieszkania na wysokim piętrze bez windy. Ja popełniłam błąd, zamawiając tapczan z dużym stelażem, który nie mieścił się w windzie i musiałam go wnosić po schodach. Sprawdź wcześniej, czy mebel można rozłożyć w docelowym pomieszczeniu, bo czasem potrzeba dodatkowych 10 centymetrów na swobodne otwarcie mechanizmu. Do tego zwróć uwagę na gwarancję – minimum dwa lata na mechanizm i stelaż to standard, który daje spokój.
Największym problemem w małych mieszkaniach jest brak miejsca na przechowywanie. Prawdziwym game changerem okazuje się łóżko z pojemnikiem na pościel. Wyobraź sobie, że nie musisz trzymać zapasowych koców i poduszek w szafie, która i tak pęka w szwach. Wersalka z takim schowkiem pod siedziskiem to oszczędność metrażu, której nie przecenisz. Pamiętaj tylko, żeby sprawdzić, czy pojemnik jest łatwo dostępny, gdy mebel jest rozłożony. Często producenci robią go od spodu, co wymaga podnoszenia całej konstrukcji.
Gdy już myślisz o spaniu na co dzień, a nie od święta, zwróć uwagę na stelaz listwowy. To on decyduje o komforcie kręgosłupa. Zamiast kupywać wersalkę z płaską sklejką, która po roku ugina się w środku, postaw na listwy wygięte w łuk. One amortyzują ruchy i zapewniają cyrkulację powietrza pod materacem. Osobiście polecam modele z regulacją twardości w strefach, ale to już wyższa półka. Na początek wystarczy, że listwy będą co 3-4 centymetry.
Prawdziwym wybawieniem okazało się łóżko z pojemnikiem na pościel. W małym mieszkaniu każdy centymetr schowka jest na wagę złota. Pod siedziskiem tapczanu zmieściłam trzy kołdry, cztery poduszki i zapasowe prześcieradła. Dzięki temu nie muszę trzymać pościeli w szafie w przedpokoju, gdzie i tak brakowało miejsca. Mechanizm podnoszenia jest gazowy, więc nawet moja dziewięcioletnia siostra daje radę unieść siedzisko. To szczegół, ale oszczędza codzienne frustracje.
Kolejnym wyzwaniem był materac. Wiele tanich sof ma cienkie wypełnienie, które po kilku miesiącach odkształca się i budzi nas z bólem pleców. Dlatego postawiłam na tapczan dwuosobowy z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. Listwy elastycznie dopasowują się do ciała, a pianka nie traci sprężystości nawet po całej nocy. Mój partner waży prawie sto kilogramów i początkowo obawiał się, że zapadnie się w środek. Nic z tych rzeczy – materac utrzymał kształt, a my spaliśmy lepiej niż na starym łóżku z marketu.
Nie daj się zwieść modzie na tapicerkę welurową. Owszem, wygląda luksusowo i jest przyjemna w dotyku, ale na wersalce, która codziennie zmienia funkcję, może być problematyczna. Welur łatwo się mechaci w miejscach tarcia, zwłaszcza przy składaniu siedziska. Jeśli masz kota, jego pazury zrobią z weluru frędzle w dwa tygodnie. Lepiej wybrać tkaninę o splocie płóciennym lub mikrofibrę – są trwalsze i łatwiejsze w czyszczeniu. A jeśli welur, to tylko w wersji z powłoką ochronną.
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania o powierzchni trzydziestu metrów, szybko zorientowałam się, że sofa to za mało, a łóżko zajmie zbyt dużo miejsca. Wtedy po raz pierwszy poważnie spojrzałam na kanapę z funkcją spania. To nie jest mebel do pokoju gościnnego, który stoi i czeka na okazję. To codzienny koń roboczy w salonie, który wieczorem zmienia się w wygodne legowisko. Przetestowałam kilka modeli i wiem, że diabeł tkwi w szczegółach – mechanizmie rozkładania, materiale tapicerki i wysokości materaca. Wybór kanapy z funkcją spania to decyzja na lata, więc warto poświęcić chwilę, by nie skończyć z meblem, który skrzypi przy każdym ruchu i budzi ból pleców.
Na koniec dodam, że nie warto oszczędzać na głębokości siedziska. Często widzę modele, które po rozłożeniu mają sto osiemdziesiąt centymetrów długości – to za mało dla osoby powyżej stu siedemdziesięciu centymetrów wzrostu. Mój tapczan rozkładany ma sto dziewięćdziesiąt centymetrów i szerokość stu czterdziestu. Dzięki temu goście nie zwisają nogami, a ja mogę spać spokojnie, wiedząc, że każdy ma wygodne łóżko. To inwestycja w komfort, który procentuje przy każdej wizycie rodziny czy przyjaciół.
-
-
AuthorPosts